Yaz aylarıyla birlikte havuz ve deniz mevsimi de başladı. Havuz ve deniz suyuyla gözlerin direkt temasının enfeksiyon riskini artırdığını belirten Dünyagöz Etiler Hastanesi’nden Op. Dr. Aylin Koç Akbay; “Özellikle çocuklarda enfeksiyon riski daha yüksek. Havuza ya da denize girerken lens kullanıyorsanız mutlaka çıkartın. Deniz gözlüğü takın. Yaz aylarında eğer lens kullanıyorsanız kimyasallardan korunmak için günlük lense geçiş yapın.” uyarısında bulunuyor.
Havuz kimyasallarının gözlere ciddi zararlar verdiğini de belirten Op. Dr. Aylin Koç Akbay, özellikle kişi kontakt lens kullanıyor ya da herhangi bir göz cerrahisi operasyonu geçirdiyse o kişide enfeksiyona yatkınlık oranının arttığını belirtiyor. Akbay; “Düzgün temizlenmeyen, yanlış kimyasal madde kullanılarak temizlenen havuzlarda enfeksiyon riski her zaman mümkündür. Ayrıca bu durum bulaşıcıdır. Oluşan enfeksiyon, korneada ize neden olabilir.” açıklamasını yapıyor.
Enfeksiyon kontakt lens kullanılıyorsa daha hızlı yayılıyor
Op. Dr. Aylin Koç Akbay, “Eğer hasta, kontakt lens kullanıyorsa havuzda var olan kimyasal maddeler, kornea yüzeyinde mikro travmatik bir hasar yaratarak enfeksiyonun daha hızlı yayılmasına neden olabilir. Bu da korneada ülser görülmesine sebep olur. Ülser oluşursa da hastada görme kaybı olabilir. Görme kaybının oranları ise değişmektedir.” diyor.
Bulanıklaşma varsa doktora danışmayı ihmal etmeyin
“İlk bulgular kızarıklık, kaşıntı, ciddi ağrı, ışığa hassasiyet, görmede yavaş yavaş bulanıklaşma ile olur.” şeklinde enfeksiyon belirtilerini sıralayan Op. Dr. Akbay; “Bulanıklaşma genellikle tek taraflı başlar, nadiren çift gözle devam eder. Bu belirtileri olanlar mutlaka doktora gitmelidir. Kendi kafalarına göre ilaç, asla kullanılmamalıdır. Çünkü özellikle bazı ilaçlar, korneada daha ciddi hasarlara neden olup olayı daha da dramatik hale getirebilir. En fazla yapabilecekleri şey ise suni gözyaşı kullanmalarıdır.” uyarısında da bulunuyor.
Lensin üzerinde biriken kimyasallara dikkat
Yaz tatili öncesinde kişilerin mutlaka göz muayenesi yaptırması gerektiğini ifade eden Op. Dr. Aylin Koç Akbay, özellikle kontakt lens kullananları birikebilecek kimyasallara karşı şu sözlerle uyarıyor; “Hem görme seviyelerini öğrenmek hem de düzgün lens kullanıp kullanmadıklarına bakmak önemlidir. Türkiye’de aylık lens kullanımı yaygın. Ancak yaz aylarında mutlaka günlük lens kullanılmalıdır. Çünkü yazın güneşten korunmak için sürülen kremler, havuz ve denize giriş, makyaj malzeme kullanımı artması gibi durumlarda bu maddeler, kontakt lensin üzerinde birikir. Bu da enfeksiyon sıklığını arttırır. Bu yüzden mümkünse havuz ve denize lensle girilmesin. Çünkü enfeksiyon bir kere oldu mu tedavi etmesi zor olabilir. Ayrıca yüzücü gözlüğü kaliteli seçilsin. Öğle saatinde dik vuran güneşe de mutlaka güneş gözlüğü ile çıkılmalıdır. ”