Nişantaşı’ndaki Doctor Center’in kurucusu Prof. Dr. Serdar Dağ ve beraber çalıştığı Uzman Psikolog Meltem Demir Uğuz, TMS Tedavisinin ne olduğunu, hangi hastalıklarda nasıl uygulandığını anlattılar…
İş insanlarında oluşan anksiyete ve depresyon hastalığında ilaçsız tedavi: TMS yöntemi
Yoğun iş temposu ve çalışma koşulları insanın ruh halini bozar. Hafif sinirlilik, huzursuzluk, yerinde duramama , takıntı gibi duygu durum şikayetleri olabilir. Bu durumların her aşamasında ilaç kullanmak doğru değildir. Çünkü bazı işler yoğun dikkat ve iyi bir konsantrasyon isteyebilir. İlaç kullanımı bu performansımızı olumsuz etkileyebilir. Tabi ki bazı durumlarda ilaç kullanmak gerekebilir, bu durumlarda doktor kontrolünde hareket etmek gerekir.
12 yıldan beri beraber çalıştığım TMS Tedavisi uygulamasını yapan Uzm. Psikolog Meltem Demir Uğuz ‘a TMS Tedavisi ile ilgili sorularımı soracağım.
Meltem Hanım, TMS Tedavisi nedir?
TMS Tedavisi bir tür manyetik uyarım tedavisidir. Bir elektrik ya da şok tedavisi değildir. Tedavide amaç depresyon, kaygı ve takıntı dalgalarını düzene sokmaktır. TMS Tedavisi hafıza silmez, takıntılar yok olur. Yani hiçbir şeyi unutmayız. Hatta daha berrak hafıza ve algı açıklığı yaptığı söylenir. Özellikle 2002’den beri tüm dünyada FDA onaylı uygulanmaktadır. Ayrıca 2002’de Depresyon tedavisi için FDA onayı almıştır.
TMS Tedavisi nasıl uygulanır ?
Mıknatıs kaplı bir başlığın kafa üzerine koyularak aralıklı olarak manyetik atışlar verilerek yapılmaktadır. Hasta uygulama yapılırken normal oturma pozisyonunda olur. Coil kafa üzerine yerleştirilir ve atışlar başlar. Toplamda 20-30 dk arası sürmektedir. Hiç bir yan etkisi olmadığı gibi hastalarımız uygulama sırasında ağrı sızı bile hissetmez.
TMS Tedavisi için kaç seans gereklidir?
TMS Tedavisi minimum 10 seans yapılmaktadır. Danışanlarımızın durumuna göre 10-20 seans arasında da yapılabilmektedir. Daha sonraları isteyenler tekrar yaptırabilmektedir. Maximum bir sınırı yoktur.
TMS Tedavisinin başarı oranı nedir?
Genel olarak başarı oranı %75-%85 arasındadır. Aslında 10 kişiden 7-8 hastamızda ciddi iyileşmeler görmekteyiz.
Depresyonda olup olmadığımızı nasıl anlarız? Bunun bir testi var mıdır ?
Kliniğimizde bununla ilgili beyin haritası çekimi ve bazı psikolojik test envanterleri yapılabilmektedir. Bunların sonucuna göre depresyonda olup olmadığınıza karar verip, uygun tedaviye yönlendirme yapılır.